Rabu, 19 Oktober 2011

Program Jejak Siswa bersama Pelajar Fakulti Perubatan UKM

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh.

Seperti gambar yang terpapar di atas, SMK Simpang Renggam telah menjalankan Program Jejak Siswa bersama Pelajar Fakulti Perubatan UKM. Program ini hanya memakan masa selama 2 hari sahaja yang bertempat di dewan blok F SMK Simpang Renggam. Bermulanya program ini pada 15-17 Julai 2011. Ia bertujuan untuk memberi semangat dan dorongan kepada para pelajar agar dapat menyakinkan diri dalam apa jua bidang yang diceburi. Salah satu daripada tentatif program ini ialah mendaki Gunung Berlumut yang terletak di Kluang sahaja. Para pelajar menaiki bas untuk pergi ke destinasi yang telah ditetapkan.
Selain itu, exploraces diadakan dalam program ini pada sebelah malam. Terdapat pelbagai cabaran yang perlu ditempuh oleh para peserta seperti menimbang telur menggunakan kadboard, mengambil duit syiling dalam balang yang diisikan dengan ais, mencipta dan membuat pakaian tradisional menggunakan helaian surat khabar. Aktiviti tersebut boleh dilihat di bawah ini.
Explorace yang diadakan di sebelah malam.
Para peserta dikehendaki meneka apakah bahan yang para
peserta rasa.
Mencipta dan membuat pakaian tradisional menggunakan
helaian surat khabar.

Sentuhan qalbu bersama Abang Alang and the geng

Assalamualaikum dan salam 1 ummah.

Program sentuhan qalbu telah diadakan pada bulan 4 tahun 2011 anjuran Kelab Bimbingan dan Kaunseling SMK Simpang Renggam. Program ini khususnya disertai oleh pelajar-pelajar Tingkatan 3 dan 5 serta pelajar 'PERFECT SCORE' Tingkatan 2. Program ini dikelola oleh Abang Alang dan rakan-rakannya daripada MSQ Power Training dengan 'taglinenya' iaitu "SANTAI, DUDUK ATAS LANTAI, TANPA PAKAI TIE". Program bersama Abang Alang bermula pada hari Jumaat dan berakhir pada hari Ahad. Program ini juga telah memberi kesedaran kepada para pelajar tentang keseimbangan  ilmu di dunia dan akhirat. Sepanjang program ini berlangsung, para pelajar telah memberikan kerjasama yang mantap untuk menjayakan program ini.
Gambar peserta sentuhan qalbu.
Sesi menyentuh hati bersama Abang alang :) 
 Bergambar bersama Abang Syafiq Kamal.
Hari kemuncak program sentuhan qalbu.
Pelajar-pelajar lelaki.

Minggu Antidadah 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Pada 28 Feb hingga 4 Mac 2011 telah berlangsung minggu antidadah di SMK Simpang Renggam. Para pelajar telah diberi pendedahan tentang jeni-jenis dadah, penyakit dan sebagainya. Minggu antidadah ini diadakan bertujuan untuk mengelakkan para pelajar daripada terjerumus dalam penyalahgunaan dadah. Program ini dapat dijalankan dengan lancar sekaligus dapat mencapai objektif sekolah untuk melahirkan generasi muda yang bebas daripada dadah. Pelbagai aktiviti juga telah dilaksanakan. Contohnya seperti exploraces, membina blog PPDa, pertandingan mendeklamasikan sajak tentang dadah dan lain-lain. Program ini mendapat sambutan yang baik daripada para pelajar. Para pelajar akan dilihatkan dengan pameran- pameran yang berkaitan dengan minggu antidadah. Banyak benda baru yang pelajar perolehi daripada minggu antidadah tahun ini.
Bergambar bersama-sama pelajar SMKSR :D
Dari kanan Fakhruddin, Ashrafuddin, Harith Murshidi dan Hazlami.

 Video Minggu Antidadah SMKSR 2011.

Pengenalan Unit Bimbingan & Kaunseling SMKSR

Assalamualaikum warah matullah hiwabarokatuh.

Kelab Bimbingan dan Kaunseling ini telah ditubuhkan sejak sekolah SMK Simpang Renggam dibuka, iaitu kira-kira pada tahun 1998. Guru yang menguruskan kelab ini adalah Cikgu Hasnah Sara, Cikgu Rosli, Cikgu Aidahhani dan juga Cikgu Rogayah. Objektif sekolah kami menubuhkan kelab ini ialah untuk memberi nasihat dan dorongan kepada pelajar-pelajar yang menghadapi masalah. Selain itu, kelab bimbingan dan kaunseling di SMKSR mengadakan pelbagai aktiviti, lawatan, ceramah dan sebagainya seperti Kem anak soleh, pogram PMR dan SPM serta minggu anti-dadah dan banyak lagi. Pelbagai usaha telah dilakukan oleh Kelab Bimbingan dan Kaunseling untuk menjadikan sekolah ini sebagai sekolah yang terbaik dikalangan yang terunggul.
 
Edited By Syaza Nazurah Khamsa. All Right Reserved To Me.