Ahad, 27 November 2011

Salam Maal Hijrah 1433 :)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Unit Bimbingan Kaunseling SMKSR ingin mengucapkan Salam Maal Hijrah kepada seluruh umat Islam yang berada di dunia ini dan warga sekolah SMKSR.
Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 12 Rabiul Awal tahun baru bagi Takwim Hijrah. Namun Tahun Hijrah Rasulullah SAW dari Mekah ke Madinah itu diambil sebagai permulaan kiraan bagi kalendar Hijrah.
Di Malaysia hari tersebut merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia.
Terasa sekejap masa berlalu. Kini kita sudah melangkah masuk ke 1433H. Semoga dalam tahun baru Islam ini kita sama-sama memperbaharui tekad untuk mengeratkan lagi ikatan perpaduan demi kekuatan agama, bangsa dan keutuhan negara. Ibarat air yang dicincang tidak akan putus. Begitulah hendaknya. Salam daripada kami semua. Semoga ia tahun yang membawa berkat & rahmat yang berterusan. Lord have mercy on us, forgive us our sins and bless us with your love & guidance. Aaammiinn.
 
Edited By Syaza Nazurah Khamsa. All Right Reserved To Me.