Khamis, 17 November 2011

Menyingkap rahsia angka 7 dalam Islam

  1. Allah menghiasi udara dengan tujuh lapis langit, Firman-Nya yang bermaksud : Dan kami bina di atas kamu tujuh buah langit yang kukuh (AnNabaa’ : 12). Kemudian Allah menghiasi dengan tujuh bintang, firman Allah yang bermaksud : Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan gugusan bintang-bintang di langit, dan Kami telah menghiasinya (langit itu) bagi orang-orang yang memandangnya.
  2. Allah telah menghiasi padang yang lapang dengan tujuh lapis bumi. Firman Allah yang bermaksud : Allah-lah yang menciptakan tujuh langit dan seperti itu pula bumi (Atthalaaq : 12). Kemudian Allah menghiasi bumi itu dengan tujuh lautan, sebagaimana firman-Nya yang bermaksud : Dan laut, ditambahkan kepadanya tujuh laut lagi (Luqman : 27).
  3. Allah telah menghiasi neraka dengan tujuh tingkat, iaitu : Jahannam, Sa’iir, Saqar, Jahiim, Hurhamah, Ladhaa dan Hawiyah. Kemudian Allah menghiasinya dengan tujuh pintu, sebagaimana firman-Nya yang bermaksud : Ia (neraka) itu mempunyai tujuh pintu, tiap-tiap pintu (telah ditetapkan) untuk golongan yang tertentu dari neraka (Al-Hijr : 44).
  4. Allah telah menghiasi Al-Quran dengan tujuh surah yang panjang, kemudian menghiasinya pula dengan tujuh ayat pembuka kitab (faatihatul-kitaab). Sebagaimana firman-Nya yang bermaksud : Dan sesungguhnya Kami telah berikan kepadamu tujuh ayat yang dibaca berulang-ulang dan Al-Quran yang agung (Al-Hijr : 87).
  5. Allah menghiasi manusia dengan tujuh angggota badan iaitu, dua tangan, dua kaki, dua lutut dan satu wajah. Kemudian menghiasinya dengan tujuh peribadatan iaitu dua tangan dengan doa, dua kaki dengan berkhidmat, dua lutut dengan duduk dan muka dengan sujud. Firman-Nya yang bermaksud : Dan sujudlah dan dekatkanlah dirimu kepada Allah (Al-’Alaq : 19).
  6. Allah menghiasi umur manusia dengan tujuh peringkat. Pada masa lahir disebut "radli", kemudian "farhim", kemudian "kuhul", kemudian "syaikh". Dan menghiasi tujuh peringkat umur ini dengan tujuh kalimat iaitu : Ucapan Laa Ilaaha Illallaah Muhammad Rasuulullaah. Firman Allah yang bermaksud : Dan Allah mewajibkan kepada mereka kalimat taqwa (Laa Ilaaha Illallaah) dan adalah mereka berhak dengan kalimat taqwa itu dan patut memilikinya (Al-Fath : 26). 
  7. Allah menghiasi dunia dengan tujuh negeri yang besar iaitu, pertama : Hindustan. Kedua : Hijaz, ketiga : Bashrah, Badiyah dan Kufah. Keempat : Iraq, Syam, Khurasan sampai ke Balakh. Kelima : Roma dan Armenia. Keenam : Negeri Ya’juj dan Ma’juj. Ketujuh : China dan Turkistan. Kemudian Allah menghiasi tujuh negeri itu dengan tujuh hari iaitu Sabtu, Ahad, Isnin, Selasa, Rabu, Khamis dan Jumaat. Dan Allah memuliakan dengan ketujuh hari itu dari para nabi iaitu Allah memuliakan Nabi Musa a.s dengan hari Sabtu, Isa bin Maryam a.s dengan hari Ahad, Dawud a.s dengan a.s dengan hari Isnin, Nabi Sulaiman a.s dengan hari selasa, Nabi Ya’qud a.s dengan hari khamis dan Nabi Muhammad s.a.w dan umatnya dengan hari Jumaat.
p/s: Artikel ini copy paste dari PanduanPercuma.info.
 
Edited By Syaza Nazurah Khamsa. All Right Reserved To Me.